Skip to main content

We leven in een tijd van snel op elkaar volgende veranderingen. Achter elke verandering ligt een kans, maar soms is het lastig om deze kans te zien, laat staan te grijpen. De oorzaak ligt in ons brein. Het oudste gedeelte van ons brein; ookwel het ‘reptielen brein’ houdt niet van veranderen. Dit reptielen brein heeft maar één functie; onveilige situaties herkennen en ons in veiligheid brengen. Gevoelens van onzekerheid in veranderingen zetten dit mechanisme in werking; en dat brengt ons in de fight or flight modus; we bieden weerstand of rennen er juist voor weg. Handig in de oertijd maar minder handig in de huidige tijd, die juist van ons vraagt om in te spelen op verandering.

Kansen achter veranderingen kun je alleen zien en grijpen, wanneer je openstaat voor nieuwe ervaringen. Hoe zet je jezelf in die meegaande modus en herprogrammeer je jouw reptielenbrein? Dat is makkelijker dan je denkt; het enige wat je hoeft te doen: zeg ‘ja’.

We zeggen vaak ‘nee’ tegen dingen, zonder er echt over na te denken, gewoon omdat het makkelijker lijkt. Wees hier bewust van en zeg op zo’n moment simpelweg ‘ja’. Heeft jouw reptielenbrein hier weerstand tegen? Hier zijn 4 redenen om het wel te doen:

  1. Je trekt kansen naar je toe. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen iets, zorg je voor een dead end en zul je nooit weten wat het je had kunnen brengen. Kansen komen niet altijd zomaar op je pad; je moet ze soms zelf opzoeken.
  2. Je houdt je brein fit. Elke nieuwe ervaring zorgt namelijk voor nieuwe verbindingen in en een grotere plasticiteit van je brein. Dit houdt je mentaal scherp en helpt op oudere leeftijd zelfs dementie voorkomen. Nieuwe ervaringen werken als een anti-aging voor je brein.
  3. Je overkomt angst en onzekerheid. We zeggen vaak nee uit angst voor het onbekende; daar is ons ‘reptielen brein’ weer. We breken niet uit onze comfort zone, omdat we bang zijn iets toch niet leuk te vinden of beoordeeld te worden door anderen. Elke keer als je ‘ja’ zegt tegen iets nieuws, zeg je ‘nee’ tegen deze beperkende angst en vergroot je jouw comfort zone.
  4. Je verrijkt je sociale netwerk. Door vaker ja te zeggen stel je jezelf open, niet alleen voor nieuwe ervaringen maar ook voor nieuwe mensen. Ook als je al een fijne vrienden- en familie kring hebt kunnen nieuwe contacten jou iets moois brengen.

‘Ja’ is een klein woord met groot effect, op jouw eigen leven en dat van anderen. Zeg het vaak en zoek ook de dingen op waar je ‘ja’ op kan zeggen. Het gaat je ongetwijfeld iets positiefs opleveren. Klaar om te ontdekken?

Bron

Heb je hier vragen over? Bel Jobtraining op 0204230603 of mail ons.